Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Executive Master in het Real Estate Management (MRE)

Antwerp Management School

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

De enige master na master in vastgoed in België voor ervaren universitaire vastgoedprofessionals. U verwerft grondig inzicht in de verschillende aspecten van de vastgoedkunde (financiële, juridische, economische, technische) en in de nieuwe vastgoedtendensen -en ontwikkelingen. Deze opleiding combineert uitdieping en verbreding van kennis op academisch niveau met praktische vaardigheden in de vastgoedsector en reikt alle elementen aan die bepalend zijn bij het nemen van strategische beslissingen.

Overzicht

Vastgoed is niet alleen één van de belangrijkste, maar tevens één van de snelst evoluerende sectoren in onze economie. Vastgoed is ook een bij uitstek multidisciplinaire en competitieve business, waarin actoren met uiteenlopende belangen worden samengebracht. De opleiding Master in het Real Estate Management (MRE) reikt de nodige inzichten en vaardigheden aan om de complexe materie van vastgoed beter te begrijpen en te beheersen.

Antwerp Management School is Academic Member van de European Public Real Estate Association (EPRA)

Antwerp Management School is partner van de Vlaamse Vereniging voor ruimte en planning (VRP)

De MRE opleiding is geaccrediteerd door de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS)

Waarom dit programma van Antwerp Management School kiezen?

De MRE opleiding geeft een stevige academische onderbouw met link naar de praktijk. Het volgen van deze opleiding zal een onmiskenbare stempel drukken op uw denken en doen bij besluitvorming en bij het nemen van strategische beslissingen. De MRE onderscheidt zich door:

 • De academische benadering van vastgoedkunde : de academische fundering wordt gelegd door binnen- en buitenlandse professoren.
 • unieke mix theorie-praktijk, met specialisatie in Real Estate Finance, theorieën worden getoetst aan de praktijk, bijvoorbeeld: waarderingsmethoden en haalbaarheidsanalyses worden geïmplementeerd in Excel
 • De maximale kennis- en ervaringsuitwisseling dankzij de deelname van universitaire vastgoedprofessionals met verschillende achtergronden en functies. Elke deelnemer vertrekt vanuit zijn eigen expertise en persoonlijk opgebouwde ervaring, toetst die af aan anderen en levert op die manier een bijdrage aan het gezamenlijke leerproces
 • Toegang tot de alumnivereniging RES, Real Estate Society (RES), toegang tot navorming, toegang tot het internationaal vastgoednetwerk van RICS.

De opleiding is erkend als permanente vorming door de Orde van Vlaamse Balies.

Doelstellingen

Wat mag u verwachten?

Inhoudsniveau: Deepening Expertise.

Na het volgen van dit programma:

 • Heeft u uw kennis van verschillende deelgebieden van de vastgoedkunde verruimd en verdiept
 • Kunt u op een geïntegreerde wijze de waarde van vastgoedobjecten- en projecten uitvoeren en beoordelen
 • Kunt u op een gefundeerde manier haalbaarheidsstudies, schattingsopdrachten, risico-rendement analyses en portefeuille optimalisaties uitvoeren en implementeren in Excel
 • Kunt u vastgoedprojecten waarderen rekening houdend met onzekerheidsfactoren
 • Kunt u deskundig advies verschaffen inzake vastgoedinvesteringen
 • Kunt u nieuwe vastgoedtendensen en -ontwikkelingen onderkennen en verklaren
 • Kunt u specifieke financieel-economische thema's binnen vastgoed duiden en oplossingen aanreiken
 • Kunt u op een professionele manier markanalyses uitwerken
 • Kunt u de standpunten en belangen van alle stakeholders van een vastgoedproject beter inschatten en beoordelen
 • Krijgt u inzicht in de principes van operationeel vastgoedmanagement
 • Heeft u uw persoonlijke managementvaardigheden aangescherpt
 • Kunt u met meer kennis van zaken en efficiënter functioneren binnen de vastgoed organisatie waarin u actief bent
 • Kunt u uw verworven kennis doorgeven binnen uw organisatie en een bijdrage leveren aan de strategie-bepaling, efficiëntie, rentabiliteit van uw organisatie.
 • Heeft u perspectief op doorgroeimogelijkheden en verdere uitbouw van uw carrière in de vastgoedsector (hetzij nationaal hetzij internationaal)

Curriculum

Wat houdt dit programma in?

1ste jaar

 • Vastgoedmarkten en locatie
 • Vastgoedrecht
 • Taxatieleer
 • Masterproject I

2de jaar

 • Vastgoedeconomie
 • Vastgoedportfolio management
 • Vastgoedinvestering- en financiering
 • Capita selecta
 • Management
 • Masterproject II

De opleidingsonderdelen zijn gebaseerd op verschillende werkvormen zoals hoorcolleges, interactieve colleges, computerworkshops, uitwerking van case studies, readings, praktijkgetuigenissen en groepsdiscussie. Presentaties gebeuren individueel of in groep. Voor elk opleidingsonderdeel is een examen voorzien.

Deelnemers

Voor wie?

Carriere niveau: General management, Senior management, Middle management, Professional & first line management.

Deze opleiding richt zich tot universitaire vastgoedprofessionals met ten minste 3 jaar ervaring in de vastgoedsector.


Mogelijke profielen zijn: vastgoedbeleggers, vastgoedinvesteerders, vastgoedbeheerders, vastgoedfinanciers en asset managers, vastgoedadviseurs, advocaten, notarissen, fiscalisten, accountants, bedrijfsrevisoren, verzekeraars, facility managers, project ontwikkelaars, project en development managers, bouwpromotors, aannemers, architecten, stedenbouwkundigen, landmeters-schatters en ingenieurs.

In vorige edities mochten we deelnemers verwelkomen:

AG Real Estate, BAM groep, Besix, Blom International, BNP Paribas Fortis, Bopro, Buro II, CBRE Global Investors, CFE group/BPI, Cofinimmo, Colliers- EPMC, Cushman&Wakefield, Deloitte, DTZ, ERA makelaars, Havenbedrijf Rotterdam, Hugo Ceusters, Interbuild, Jones Lang Lasalle, KBC Real Estate, Kumpen NV, Matexi, Participatie Maatschappij Vlaanderen, Redevco, Regie der gebouwen, Stad Antwerpen, Stibbe, Van Hout, Van Roey, Willemen, Wilma project development

Praktische informatie

Duur: 2 jaar, deeltijds.
Telkens op vrijdag van 14u00 tot 17u30 (occasioneel hele dag van 9u00 tot 17.30u) en op zaterdag van 9u00 tot 12u30.
In het 2de jaar worden er 1 of 2 seminaries ingericht op donderdag, vrijdag en zaterdagvoormiddag.

Prijs

€ 14400 (vrij van btw).
Inclusief: documentatie, syllabi, handboeken, catering. De facturatie kan gesplitst worden over 2 jaar.

De volgende opleidingsonderdelen uit het 1ste jaar kunnen ook apart gevolgd worden:

 • Vastgoedmarkten en locatie: € 4500 (excl. 21% btw)
 • Vastgoedrecht: € 4500 (excl. 21% btw)
 • Taxatieleer: € 4500 (excl. 21% btw)

Voor onze programma's gelden Algemene Voorwaarden.

Locatie

Antwerp Management School
Sint-Jacobsmarkt 9-13
BE-2000 Antwerpen

Financiële voordelen

 • Early Bird tarief: Inschrijvingsprocedure afgerond en voorschot van € 1000 betaald vóór 31 mei 2014: een Early Bird tarief van € 13400 (vrij van btw)
 • KMO portefeuille: Vlaamse KMO's genieten subsidies van de Vlaamse Overheid
 • Opleidingscheques: individuele deelnemers kunnen gebruik maken van opleidingscheques
 • Publieke en Social Profit sector: deelnemers uit publieke en socialprofit organisaties genieten aangepaste voorwaarden. Neem hiervoor contact op met de Program Manager.

Toelatingsvoorwaarden

U beschikt over een masterdiploma, voldoende voorkennis van vastgoed of vastgoedkunde en ten minste 3 jaar relevante praktijkervaring in de vastgoedsector.

Diploma/Getuigschrift

Master in het Real Estate Management is een door de overheid erkende master-na-master opleiding. Na het succesvol afleggen van de examens behaalt u het diploma 'Master in het Real Estate Management'. De opleiding is geaccrediteerd door RICS.

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Locatie Antwerpen
Type Executive Master, Specialised master for professionals
Kosten €14400
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels
Startmaand september
Afronding Diploma
Chris Wouters over de Executive Master in het Real Estate Management

"De MRE opleiding was niet alleen verrijkend door de academische vorming en - studie, maar ook door praktijkervaring uit te wisselen met studiegenoten en professoren in een multidisciplinaire omgeving. Een veelzijdig stadsproject uitwerken met alle aspecten gaande van ontwerp, over toetsing op juridisch, technisch en financieel vlak tot de risico-identificatie en het maken van interessante voorstellen voor beleggers en dit alles in teamverband met excellente ingenieurs, juristen en economisten was één van deze rijke ervaringen. Als bankier laat het laat me nu toe projectontwikkelaars en hun juridisch-technische keuzes beter te begrijpen, de juiste waarderingsmethoden in te schatten en uit te voeren, de risico's in te schalen bij financiering, vastgoedportefeuilles te evalueren, enz. ook buiten België. En bovenal heeft het mij een netwerk gecreëerd waar ik specialisten kan ondervragen in hun domein. Ik heb dit netwerk internationaal nog kunnen verbreden door lid te worden van RICS. Het was een intensieve periode, maar meer dan de moeite waard voor ervaren vastgoed professionelen van alle leeftijden."

Chris Wouters (Manager / Senior Advisor), BNP Paribas Fortis / Febelfin
Wouter Haegemans over de Executive Master in het Real Estate Management

"Als ingenieur-architect was ik vooral op zoek naar het onderbouwen van de financiële en economische inzichten die ik in de projectontwikkeling had opgedaan. De keuze voor de MRE opleiding aan Antwerp Management School was in dat opzicht een schot in de roos! Deze master-na-master biedt een diepgaande maar pragmatische financiële module, vertrekkend van praktijkvoorbeelden en ondersteund door veel concrete oefeningen: marktanalyses, haalbaarheidsstudies, financiële modellen, ... Gemotiveerde academici en door de wol geverfde gastdocenten bieden een afwisselend aanbod van academische kennis en praktische ervaring. Het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van Sport- en recreatiecomplexen in publiek-private samenwerking (design, build, finance, maintain en operate) balanceert tussen bouwtechnische, juridische, financiële en economische aspecten. Ik kan dagelijks putten uit het brede gamma aan kennis die ik verworven heb tijdens de MRE opleiding."

Wouter Haegemans (Business development), Groep Sportoase NV/Van Roey NV
Sven de Bondt en Joël Gorselé over de Executive Master in het Real Estate Management

"Antwerp Management School slaagt er met de MRE-opleiding in om mensen met ervaring, een dieper inzicht te bieden in de complexe materie van het vastgoed. Binnen interactieve sessies van gereputeerde docenten wordt een theoretische basis gekoppeld aan praktijkvoorbeelden. De opleiding stelt de deelnemers in staat om zichzelf verder te ontplooien, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Het programma vergt een aanzienlijk engagement van de deelnemers, maar biedt een unieke ervaring. De masterproef zorgt voor de ultieme kennismix, waarbij studenten met verschillende achtergronden, samen worden uitgedaagd om een ongerept onderwerp uit te werken. Het RES netwerk zorgt er voor dat het contact tussen de medestudenten - die na twee jaar vrienden zijn geworden - ook na de opleiding binnen een interessant kader behouden blijft. Kortom, de MRE opleiding is een must voor éénieder die vastgoed op een professionele manier wil beleven."

Sven de Bondt en Joël Gorselé (Projectontwikkelaar / Equity Analyst Institutional Research and Sales), Wilma Project Development / Petercam
Bram Das over de Executive Master in het Real Estate Management

"Het Master in Real Estate programma van Antwerp Management School wordt gekenmerkt door innovatie, dynamisme en een leerrijke interactie met toonaangevende professionals en hoog aangeschreven professoren. Het programma staat in het teken van zowel het verbeteren van de vastgoedkennis als het verfijnen van de professionele vaardigheden en is een unieke combinatie van theorie en praktijk. In het bijzonder laat het MRE-programma toe aan deelnemers met een technische bagage om hun financiële en juridische know-how en skills verder te ontwikkelen en zodoende een onmiddellijke en substantiële bijdrage te leveren tot de winstgevendheid van hun bedrijf."

Bram Das (Manager), Ernst & Young Real Estate Advisory Services