Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Accountancy in deeltijd (MSc)

Amsterdam Business School

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

De master is gericht op een goede beheersing van de theoretische achtergronden van het vak Accountancy. Tijdens de master leer je omgaan met wetenschappelijke artikelen op het gebied van accountancy. Op die manier brengt de opleiding je een academisch niveau van denken over en werken in de financiële wereld bij. Gedurende de opleiding werk je ook aan je academische vaardigheden (onderzoek verrichten, wetenschappelijk rapporteren). Aan het eind van de opleiding schrijf je een afsluitende wetenschappelijke Masterscriptie. Na succesvolle afronding van de opleiding mag je de mastertitel voeren en kun je eventueel instromen in de Post-Master Accountancy (het theoretische deel van het traject tot Registeraccountant).

De deeltijdopleiding Accountancy heeft standaard deficiëntiepakketten voor mensen met een HEAO-AC of -BE opleiding die naast hun werk een MSc-titel willen halen. Het HEAO BE deficiëntietraject duurt één jaar en vanaf september 2013 is het HEAO AC deficiëntietraject zelfs in een half jaar af te ronden.
Studenten met een BSc in Bedrijfseconomie, richting Accountancy en Control, zijn rechtstreeks toelaatbaar tot het 1,5 jarige masterprogramma Accountancy in deeltijd.
Studenten met een andere opleiding kunnen een instroomadvies aanvragen waarin individueel wordt aangegeven welke deficiëntievakken zij moeten volgen.

De AID kent geen afstudeervarianten. Wel is de student, binnen bepaalde grenzen, vrij in de keuze van het scriptieonderwerp. Hierdoor is het toch mogelijk enigszins te 'specialiseren'.

Met HEAO-AA/AC/RA of -BE ben je toelaatbaar tot één van de standaard deficiëntiepakketten van Accountancy in deeltijd.
Met een WO-bachelor Economie, richting Accountancy & Control ben je rechtstreeks toelaatbaar tot de master.

De beroepsperspectieven van accountants zijn bijzonder positief te noemen. Tijdens de studie leer je naar verschillende typen organisaties te kijken vanuit een financieel en economisch perspectief. Je vergaart waardevolle kennis en begrip, expertise en vaardigheden om hier na de studie mee aan de slag te kunnen. Naast werken als intern of extern accountant kunnen afgestudeerden van de AID functies uitoefenen als controller, financieel directeur, informatie manager en consultant, zowel in commerciële als in non-profit organisaties.
Na het behalen van de MSc.-titel is de Post-Master Accountancy een logische vervolgstap. Deze deeltijdstudie leidt op voor het theoretisch RA (Register Accountant) certificaat.
Afhankelijk van de vooropleiding kan het zijn dat er voor de RA opleiding nog nadere deficiënties worden gesteld


De Universiteit van Amsterdam biedt werkende studenten de mogelijkheid om de Master of Science in Accountancy & Control - variant Accountancy en het eventueel voorafgaande deficiëntiepakket te volgen middels colleges die alleen op vrijdag zijn verroosterd.
De AID bestaat uit een deficiëntiefase en een masterprogramma. De colleges worden overwegend in het Nederlands gegeven. De deficiëntiefase is afgestemd op HEAO-ers AC en BE en is erop gericht kennis en academische vaardigheden te verwerven ter voorbereiding op het masterprogramma. Het aantal deficiëntievakken hangt af van je vooropleiding. In het mastergedeelte krijg je de volgende vakken:

 • International Financial Reporting Standards
 • Financial Accounting Research
 • Assurance
 • Internal Control & Accounting Information Systems
 • Management Control
 • Sustainability, Accountability & Ethics
 • Corporate Governance & Risk Management
 • Research Seminar Accountancy & Control
 • Masterscriptie

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 18 maanden
Type MSc (Master of Science)
Kosten (indicatie) Tussen de €2700 en €4550
Titulatuur MSc (Master of Science)
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden februari, september
Provincie Noord-Holland
Afronding Diploma
Credits 60
Bedrijfskunde in deeltijd 2 (MSc)
Ramiro Griffith: kennis en werkervaring worden gedeeld

Ramiro Griffith (1977), student AID, Supervisor bij KPMG

Van collega's had ik veel positieve berichten over de UvA gehoord en ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om de opleiding Accountancy in deeltijd aan deze universiteit te volgen. Het onderwijs is kleinschalig, met veel individuele aandacht. Er heerst een open en informele sfeer, we worden aangemoedigd om onze kennis en werkervaringen te delen. Bij eventuele knelpunten en problemen kun je gewoon bij de studieadviseur aankloppen en je wordt goed geadviseerd over het te volgen studietraject.

De motivatie om te studeren moet natuurlijk in de eerste plaats uit jezelf komen, maar het intensieve programma is wel een enorme stimulans. Het wetenschappelijke ambitieniveau is hoog, maar de docenten zorgen er steeds voor dat de theorie een duidelijke en herkenbare vertaling in de praktijk krijgt. Daardoor ontwikkel je je theoretische kennis, terwijl je tegelijkertijd zicht blijft houden op de toepasbaarheid van de opleiding in je dagelijkse werk.

 

Caroline Mullers (Consultant), Great Place to Work®
Bedrijfskunde in deeltijd 2 (MSc)
Ingeborg Brillemans: IMA een goede aanvulling op het dagelijks werk

Ingeborg Brillemans (1982), student Accountancy in deeltijd, Staff bij Ernst & Young

Ik werk nu anderhalf jaar bij Ernst & Young en volg de opleiding Accountancy in deeltijd (MSc). Hiervoor heb ik HEAO-Accountancy, richting RA gedaan aan de Hogeschool InHolland. De opleiding Accountancy in deeltijd bij de Amsterdam Business School sprak mij zeer aan en sloot goed aan op mijn vooropleiding. Het traject bleek iets korter dan ik verwacht had. De collegegroepen zijn klein en de begeleiding is persoonlijker dan ik had gedacht. De combinatie van werken en studie is natuurlijk wel erg pittig. Naast je dagelijkse werk moet je in het weekend en 's avonds ook nog studeren. Zeker als het druk is op je werk heb je wel doorzettingsvermogen nodig om dan nog aan je studie te gaan zitten! Maar je weet waar je het voor doet. Deze opleiding is namelijk een goede aanvulling op de taken die je tijdens je dagelijkse werk uitvoert. Zo leer je bijvoorbeeld regelgeving die je in je werk kunt toepassen. En het uiteindelijke doel is natuurlijk mijn RA-titel te halen. Dus na het behalen van de master is de volgende stap het volgen van de Post-Master Accountancy!

Caroline Mullers (Consultant), Great Place to Work®