Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Dier- en veehouderij: Associate degree Agrarisch Ondernemerschap (part-time)

Aeres Hogeschool Dronten

  • Beschrijving
  • Overzicht
  • Testimonials

Bij de Associate degree Agrarisch ondernemerschap kies je voor de variant van de opleiding Dier- en veehouderij of Tuin- en Akkerbouw. Na het afronden van je studie ontvang je het getuigschrift Dier- en veehouderij of Tuin- en Akkerbouw.

Agrarische ondernemers krijgen te maken met veel verschillende keuzes. De maatschappij vraagt om een veilig voedselpakket, het liefst duurzaam geproduceerd en tegen een betaalbare prijs. Maar het bedrijf moet ook rendabel zijn. Deze afwegingen zorgen voor een behoefte aan agrarische ondernemers met een goed opleidingsniveau. Wil jij het agrarisch bedrijf van je ouders overnemen of zelf een agrarisch bedrijf starten? En heb je al een aantal jaar werkervaring? Dan is de Associate degree Agrarisch ondernemerschap iets voor jou!

De Associate degree Agrarisch ondernemerschap is een praktische hbo-studie die je voorbereidt op het zelfstandig runnen van een bedrijf. De studie kent twee richtingen, Dier- en veehouderij en Tuin- en akkerbouw, en is speciaal bedoeld voor mbo-ers die door willen groeien. De nadruk van de studie ligt dan ook op het ontwikkelen van vaardigheden.


Opbouw

De Associate degree Agrarisch ondernemerschap heeft twee richtingen, namelijk Dier- en veehouderij en Tuin- en akkerbouw. De studenten van beide richtingen zitten bij elkaar in de klas. De opleiding is opgebouwd uit vier modules, die elk op een ander onderdeel van het ondernemingsplan inzoomen:

Module: Ondernemer en Bedrijf

Tijdens deze module maak je een financiële analyse van het bedrijf waar je werkzaam bent. Je verdiept je in de inkomsten en uitgaven en zet alles voor jezelf op een rij.

Module: Ondernemer en Omgeving

Je bekijkt welke mogelijkheden de omgeving biedt voor jouw onderneming. Aan de hand van deze informatie stel je een sterkte-zwakteanalyse op.

Ondernemer en Strategie

De vraag die je jezelf stelt in deze module is: "Op welke manier kan ik mijn onderneming verder ontwikkelen?". Je overweegt de kansen en de risico's en stelt een strategisch toekomstplan op.

Ondernemer in Actie

De strategie die je tijdens de module Ondernemer en Strategie hebt opgesteld, vormt de basis voor een actieplan. Je werkt één onderdeel van deze strategie uit in de praktijk en verdedigt je gekozen aanpak tegenover een externe deskundige.

Duur

Kies je voor deze Ad dan ga je één jaar lang elke dag naar school.

Diploma

Na afronding van je studie ontvang je een Associate degree-diploma. Dit diploma staat gelijk aan het niveau dat hbo-studenten hebben wanneer zij jaar twee van het volledige bachelortraject hebben afgerond.

Doorstromen

Het behalen van het Ad-diploma geeft jou de mogelijkheid om door te stromen naar de hbo-opleiding Agrarisch ondernemerschap. In twee jaar werk je vervolgens naar een hbo-diploma toe.

Beroepen

Na afronding van de Associate degree Agrarisch ondernemerschap weet je precies hoe een bedrijf financieel functioneert en hoe je zelf zaken kunt veranderen.
Je kunt aan het werk gaan op het thuisbedrijf, als bedrijfsleider in Nederland of in het buitenland, of zelf een onderneming starten.

Samenwerking op locatie

Sinds één jaar werkt CAH Vilentum Dronten samen met 'groene' mbo-instellingen door heel Nederland. Dit betekent dat je de Ad Agrarisch ondernemerschap ook gedeeltelijk bij jou in de buurt kunt volgen.

Toelatingseisen

Wil jij ook de Associate degree Agrarisch ondernemerschap volgen? Dan heb je een mbo-diploma nodig.

Met de volgende vooropleidingen kun je instromen:

  • Mao opleiding, kaderfunctionaris of niveau 4 met of zonder hbo-doorstroomvakken wiskunde, scheikunde, Nederlands en Engels.
  • Verwante mbo-opleiding, kaderfunctionaris of niveau 4, met of zonder hbo-doorstroomvakken wiskunde, scheikunde, Nederlands en Engels.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 12 maanden
Locatie Dronten
Tijden Overdag
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Flevoland
Afronding Diploma
Adriaan Boudeling over Ad Agrarisch ondernemerschap

"Na het behalen van mijn mbo diploma wilde ik graag nog een vervolgstudie doen op het gebied van economische aspecten van een bedrijf. Ik had echter geen zin in een bachelor studie van drie of vier jaar, daarom koos ik voor de Ad Agrarisch ondernemerschap. Omdat het ouderlijk bedrijf een akkerbouwbedrijf is, besloot ik voor de tuin-en akkerbouwvariant van deze studie te gaan. Voordat ik in Dronten begon het ik ook bij andere hogere agrarische scholen gekeken, maar heb uiteindelijk een weloverwogen keuze voor CAH Vilentum gemaakt en dat bevalt goed.

Ik merk nu al dat door deze studie mijn horizon enorm wordt verbreed. Je wordt breed opgeleid en leert ook zaken goed te relativeren. Als er een probleem is leg, je eerst de diverse opties naast elkaar en kijkt ook naar andere zaken als het gebied of de werkwijze voordat je tot actie overgaat. Maar niet alleen de economische kant is interessant. Tijdens de modules 'Bedrijfsanalyse uitvoeren' kwam ik erachter dat ik in de praktijk over bepaalde zaken als bodemkunde ook nog veel kan leren. Het is ook erg leuk dat je met studenten in een klas zit die uit heel Nederland komen. Je leert zo veel verschillende mensen kennen en kunt veel ervaringen met elkaar uitwisselen.

Na het behalen van mijn diploma wil ik op het ouderlijk bedrijf aan de slag en het in de toekomst overnemen. Ik heb nog wel een tip voor nieuwe studenten: als je van het mbo instroomt, zorg er dan voor dat je de hbo-doorstroomvakken afgerond hebt zodat je gelijk volle bak ertegen aan kunt gaan. Dat studeert een stuk gemakkelijker.''

Adriaan Boudeling
Harm Peter Keizer, oud-student Ad Agrarisch ondernemerschap

"Ik had heel sterk het gevoel dat ik na het behalen van mijn mas-diploma nog niet klaar was met studeren. Ook waren er diverse mensen in mijn omgeving die mij adviseerden om een vervolgstudie op te pakken. Omdat ik een bachelor studie van drie jaar te lang vond, koos ik voor de Associate degree Agrarisch ondernemerschap. Wat mij zo trok aan de studie was het ondernemerschap, de korte studieduur en het hoge niveau in combinatie met de korte studieduur. De studie was pittig, maar dat gaf mij juist wel enorm veel energie. De modules rondom voeding vond ik bijvoorbeeld erg interessant, ook economische modules zoals boekhouden, bedrijfseconomie en rechten hadden mijn interesse. En de module multiculturele landbouw heeft vooral mijn blik doen verruimen.

Na mijn studie heb ik gesolliciteerd naar een functie bij De Heus, ik had hier ook al een keer stage gelopen. Ik kon bij De Heus aan het werk gaan als rundveespecialist. Tijdens de studie Ad Agrarisch ondernemerschap wordt de lesstof heel praktisch ingevuld. Ik heb tijdens mijn studie in een relatief korte tijd veel kennis vergaard die ik nu in mijn functie als rundveespecialist goed kan gebruiken om ondernemers te adviseren. Zo heb ik gedurende mijn studie een goede basis gelegd om het gebied van diervoeding. Hoe houd je een koe/kalf gezond? Dat kan alleen met goed en voldoende voer. Ook willen bij mijn werkgever het bedrijfsrendement bij onze klanten proberen te verhogen. Omdat te realiseren is het goed om naar meerdere aspecten in de bedrijfsvoering te kijken. Ook dan komt de kennis die je hebt opgedaan op het gebied van recht en bedrijfseconomie heel goed van pas.''

Harm Peter Keizer