Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Dier- en veehouderij: Agrarisch ondernemerschap (Bachelor, full-time)

Aeres Hogeschool Dronten

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Bij de major Agrarisch ondernemerschap kies je voor de variant van de opleiding Dier- en veehouderij. Na het afronden van je studie ontvang je het bachelor getuigschrift Dier- en veehouderij.

Agrarisch ondernemers krijgen te maken met veel verschillende keuzes. De maatschappij vraagt om een veilig voedselpakket, het liefst duurzaam geproduceerd en tegen een betaalbare prijs. Maar het bedrijf moet ook rendabel zijn. Deze afwegingen zorgen voor een behoefte aan agrarisch ondernemers met een goed opleidingsniveau. Wil jij het agrarisch bedrijf van je ouders overnemen of zelf een agrarisch bedrijf starten? Dan is de studie Agrarisch ondernemerschap Dier- en veehouderij iets voor jou!

Agrarisch ondernemerschap is een praktijkgerichte studie voor ondernemende studenten. Tijdens de studie leer je wat zelfstandig ondernemen inhoudt en ervaar je het belang van innovatie en goed vakmanschap op het gebied van veehouderij.


Opbouw

De major Agrarisch Ondernemerschap duurt drie of vier jaar, afhankelijk van je vooropleiding (zie toelatingseisen). Het eerste jaar van de studie oriënteer je je op de veehouderijsector. Daarna gaat de studie dieper in op de verschillende kanten van het agrarisch ondernemerschap en specialiseer je je in melkvee of intensieve veehouderij.

Wil je je wel verder ontwikkelen als ondernemer en wil je geen studie van vier jaar volgen? Dan is de Associate degree misschien wat voor jou. Veel studenten die dit traject volgen, hebben al werkervaring, maar willen hun kennis op het gebied van bijvoorbeeld management en financiële en juridische aspecten van bedrijfsvoering nog uitbreiden. Voor de Associate degree geldt een andere studieduur en gelden andere toelatingseisen dan voor de major Agrarisch Ondernemerschap.

Jaar 1

 • Sectoranalyse
 • Bedrijfsanalyse uitvoeren
 • Praktijkstage: 10 weken

Daarnaast volg je tijdens het eerste jaar van je studie schakelvakken. Schakelvakken zijn nodig om elke student op hetzelfde beginniveau te brengen voor de toepassingen in het vervolg van de studie. De schakelvakken wiskunde, Nederlands en Engels gelden voor iedereen die instroomt met een mbo-4 of havo diploma. Of je ook een schakelvak scheikunde, economie of biologie moet doen is afhankelijk van je vooropleiding en de gekozen studie.

Jaar 2

 • Praktijkgericht adviseren (eigen bedrijf)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Opstellen strategische bedrijfsplanning
 • Verkennen van bedrijfsmogelijkheden

Jaar 3

 • Leidinggeven aan veranderingsprocessen
 • Bedrijfsovername en eigen ondernemingsplan opstellen
 • Keten- en kwaliteitszorg
 • Rode draad: jong ondernemen

Jaar 4

 • Twee minors
 • Afstudeerstage en -scriptie

Beroepen

Na afronding van de studie Agrarisch ondernemerschap weet je precies hoe een veehouderij bedrij technisch en financieel functioneert en hoe je zelf een agrarisch bedrijf succesvol kunt maken. Je kunt een agrarisch bedrijf overnemen of er zelf één starten. Daarnaast ben je inzetbaar binnen en buiten de (inter)nationale agri- en foodbusiness. Denk aan beroepen als:

 • Ondernemer op het primaire bedrijf
 • Bedrijfsleider op een bedrijf met veel personeel
 • Adviseur (veevoeding, bedrijfsmanagement)
 • Werkplanner (agrarische bedrijfsverzorging)
 • Commercieel medewerker (veevoerindustrie)
 • Accountmanager (bank, accountantskantoor, adviesbureau)

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot de major Agrarisch ondernemerschap (Dier- en veehouderij) met een:

Havo-diploma

 • Economie en Maatschappij met scheikunde
 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid

Vwo-diploma

 • Economie en Maatschappij met scheikunde
 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid

Voor vwo-studenten is een specifiek en uitdagend driejarig traject ontwikkeld. Tijdens een intakegesprek wordt beoordeeld of je voor dit traject in aanmerking komt.

Mbo/mao-diploma

Scholieren met een mbo-diploma niveau 4 van een aansluitende mbo-opleiding (inclusief afgerond hbo-doorstroompakket) kunnen in aanmerking komen voor een driejarig programma. Het hbo-doorstroompakket moet wiskunde, scheikunde, Nederlands en Engels bevatten. Door middel van het diploma en de diplomastukken moet duidelijk naar voren komen dat deze vakken op hbo-doorstroomniveau zijn behaald.

 • Scholieren die delen van het hbo-doorstroompakket niet hebben afgerond op het mbo kunnen zich intekenen voor een tweeweekse zomercursus (week 26+27) . Toets met een voldoende afronden is starten in het driejarig programma.
 • Scholier kiest niet voor een zomercursus/slaagt niet voor de zomercursus is instromen in het vierjarig programma.

In het eerste jaar van het vierjarig programma moet de scholier het hbo-doorstroompakket volgen naast zijn reguliere programma en dit pakket voldoende afronden.

Scholieren met een niet-aansluitend mbo-diploma stromen altijd in het vierjarig programma in.

Certificaat Ondernemerschap

CAH Vilentum, vestiging Dronten, legt de focus op ondernemerschap in de studies die zij aanbiedt. Sommige van deze studies gaan echter nog een stap verder: ze stomen je klaar voor een carrière als (zelfstandig) ondernemer. Voor de studies Bedrijfskunde en agribusiness en Agrarisch ondernemerschap geldt dat de modules die je volgt je recht geven op het officiële Certificaat Ondernemerschap.

Hoe werkt het?

Voor een aantal modules die je volgt tijdens je studie moet je een extern examen doen. Daarnaast schrijf je een marketingplan voor een externe opdrachtgever en richt je samen met studiegenoten een eigen onderneming op (www.jongondernemen.nl). Wanneer alle onderdelen succesvol zijn afgerond, dan krijg je - naast het hbo-diploma - ook het Certificaat Ondernemerschap. Dit certificaat is interessant voor toekomstige werkgevers, want het laat zien dat jij een ondernemende werknemer bent die meteen aan de slag kan. Op deze manier onderscheid je je echt van andere afgestudeerde hbo-studenten.

Meer informatie

CAH Vilentum is als hogeschoolfaculteit aangesloten bij het Certificaat Ondernemerschap, dat onder andere wordt ondersteund door de Kamer van Koophandel en de Rabobank. Voor meer informatie kijk op www.certificaatondernemerschap.nl.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Locatie Dronten
Tijden Overdag
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Flevoland
Afronding Diploma
Arjan Stokman over Agrarisch ondernemerschap Dier- en veehouderij

"Om in Nederland boer te kunnen worden en blijven heb je zowel vakkennis nodig als ondernemerschapskwaliteiten. Laatstgenoemde kwaliteiten moet je voor een gedeelte zelf bezitten, maar je kunt ze zeker verder ontwikkelen. De studie Agrarisch ondernemerschap is zowel op het ondernemerschap als op de praktijk (bijvoorbeeld gewas en dieren) gericht en dat maakt het zo'n goede combinatie. De studenten met wie je samen in de klas zit, zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van jou als ondernemer. We zitten met allemaal ondernemers bij elkaar en dat zorgt voor veel interessante discussies waar je enorm van kunt leren. De studie bevalt mij tot nu toe erg goed ik heb het erg naar mijn zin in de klas.

Een voorbeeld van een interessante module is PIMV (Innovatief Management Veehouderij). Daarmee ga je aan de slag met innovatievormen binnen de veehouderij. Ik heb uiteindelijk mijn assessment gedaan over mestverwerking. Ook de module 'Oriëntatie startend ondernemer is interessant. Ik heb hiervoor de gegevens van het ouderlijk bedrijf helemaal doorgespit en geanalyseerd. Zo leer je hoe het bedrijf in elkaar steekt en wat er allemaal bij komt kijken. In de toekomst zou ik graag het bedrijf van mijn ouders willen overnemen. Maar na het behalen van mijn bachelor diploma ga ik eerst nog verder studeren.

Tijdens de studie bouw je een behoorlijk netwerk op en op school leren we ook het belang hiervan. Voor zowel bedrijven als ondernemers is het een groot voordeel als je een breed en groot netwerk hebt."

Arjan Stokman