Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bedrijfskunde & agribusiness: International Food Business (Bachelor, full-time)

Aeres Hogeschool Dronten

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Let op! Helaas is het voor het schooljaar 2014-2015 niet meer mogelijk je voor de studie International Food Business in te schrijven.

Als alternatief bieden we je de studie European Food Business aan.

De major International Food Business is een variant van de opleiding Bedrijfskunde & agribusiness. Na het afronden van je studie ontvang je het bachelor getuigschrift Bedrijfskunde & agribusiness van CAH Vilentum en de Bachelor Degree of agriculture van Dalhousie University in Canada.

In de voedingsmiddelenbranche gebeurt van alles. In Nederland, maar ook daarbuiten. Ben jij benieuwd naar de ontwikkelingen en de mogelijkheden binnen deze branche? Ben je internationaal gericht en geïnteresseerd in verschillende culturen? Dan is de studie International Food Business iets voor jou. Tijdens deze Engelstalige studie zit je in een internationale klas en ga je ook zelf naar het buitenland.

International Food Business is een studie met een internationaal karakter. De studie wordt uitgevoerd op twee locaties, in Nederland en in Canada, en studenten ontvangen van elke instelling een Bachelor degree na afronding van de studie. Tijdens de studie ga je aan de slag met zaken als export, verwerking, marketing, transport, logistiek, voedselveiligheid en verpakking van producten. Dit alles gericht op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. De eerste twee jaar studeer je in Nederland, het eerste jaar met Europese studenten, het tweede met Europese en Amerikaanse studenten. In het derde jaar studeert de hele groep in Canada. Ook in het vierde jaar is het mogelijk om een deel van de studie in het buitenland te volgen.


Opbouw

De major International Food Business is een volledig Engelstalige studie. Je studeert samen met Canadese studenten van het Dalhousie University, Faculty of Agriculture.

Tijdens je studie ga je zelf ook één jaar naar Canada. Gedurende de studie maak je kennis met alle belangrijke begrippen en vaardigheden in de internationale voedingsindustrie. Zo leer je over de interculturele verschillen op het gebied van consumentengedrag, productinnovatie en marktintroductie. Ook bedrijfskunde maakt onderdeel uit van deze studie. Onderwerpen als internationale organisatiekunde en managementvaardigheden komen uitgebreid aan bod.

De studie begint in IJsland. Hier ontmoet je je Canadese medestudenten voor het eerst. Gedurende een week leer je elkaar kennen en heb je mogelijkheid om de eerste culturele verschillen op te merken. Daarnaast krijg je een introductie in de wereld van de internationale voedingsindustrie. Na deze ontmoeting begin je met een oriënterend jaar in Nederland. Het tweede jaar gaat dieper in op de specifieke kenmerken van de Nederlandse en Europese Food Business. Het derde jaar richt zich meer op de Noord-Amerikaanse Food Business. Zowel het derde als vierde jaar worden afgesloten met een internationale stage van drie maanden. Het vierde jaar kies je twee minors en werk je aan een individueel afstudeeronderzoek.

Jaar 1. International Food Business: de basis (in Nederland)

Semester 1

 • Introduction in International Food Business
 • Introduction in Business management

Semester 2

 • Food value chains
 • Marketing and communication strategy

Daarnaast volg je tijdens het eerste jaar van je studie schakelvakken. Schakelvakken zijn nodig om elke student op hetzelfde beginniveau te brengen voor de toepassingen in het vervolg van de studie. De schakelvakken wiskunde en Engels gelden voor iedereen die instroomt met een mbo-4 of havo diploma.

Ook is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het werken aan eventueel onvoldoende voorkennis van bepaalde vakken. Zo krijgen de internationale studenten standaard wat lessen Nederlands en wordt er Frans en wiskunde geboden als schakelvak. Alle studenten krijgen naast de modules ook in het eerste en tweede jaar een intensieve taalcursus Engels.

Jaar 2. Marketing, innovatie en onderzoek: Europa (in Nederland)

Semester 1

 • Food production and processing
 • Marketing research and planning

Semester 2

 • Research in international food business
 • Stage in Europa (drie maanden)

Naast deze vier modules is er weer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Bovendien wordt dit jaar niet alleen zakelijk Engels als taaltraining aangeboden, maar ook een tweede taal.

Jaar 3. Bedrijfsontwikkeling en management: Noord-Amerika (in Canada)

Semester 1

 • Financial management and planning
 • Human resources management

Semester 2

 • Sustainable Entrepreneurship
 • Stage in Noord-Amerika (drie maanden)

Jaar 4. Afstuderen in Nederland

 • 2 Minors
 • Afstudeerstage en een afstudeeropdracht (mag wereldwijd uitgevoerd worden)

Dual Degree

Tijdens de studie International Food Business verdiep je je in de voedingsindustrie van Europa en Noord-Amerika. Na het afstuderen weet je wat er speelt op beide continenten. Daarom studeer je voor 2 diploma's die internationaal erkend zijn, oftewel een Dual Degree. Hiermee wordt jouw expertise over de Europese én Noord-Amerikaanse markt direct inzichtelijk voor potentiële werkgevers.

Na het behalen van de Dual Degree is het mogelijk om een aansluitende master te volgen. Een masteropleiding is interessant voor mensen die een hoger management functie ambiëren. Een master opleiding richt zich typisch op het ontwikkelen van een sterk analytisch vermogen.
Zowel Dalhousie University als CAH Vilentum bieden masteropleidingen aan die gevolgd kunnen worden na het behalen van de International Food Business bachelor degree.

De masteropleiding Agribusiness Development van CAH Vilentum sluit perfect aan op het International Food Business programma. In 1 jaar worden alle facetten van een internationaal bedrijf in de Food Business behandeld. De student opereert als trainee in een groot internationaal bedrijf en moet daar op basis van eigen analyse een innovatietraject opzetten en uitvoeren. Studenten volgen steeds gedurende 1-2 weken colleges waarna gedurende 8 weken de nieuwe theorie proberen toe te passen in het bedrijf waar ze trainee zijn.

Dalhouse University

Faculty of Agriculture

Onze partner universiteit is gevestigd in Truro, Canada. Een stad met 12.000 inwoners aan de kust van Nova Scotia, niet ver van Halifax. De campus is, net zoals in Dronten, kleinschalig met diverse faculteiten. Een prachtige plek om te studeren!

Beroepen

Na afronding van de studie International Food Business weet je hoe de voedingsmiddelenindustrie functioneert en hoe je er zaken kunt veranderen, optimaliseren of verbeteren. Je bent zowel binnen als buiten de (inter)nationale agri- en foodbusiness breed inzetbaar. Bijvoorbeeld in beroepen als:

 • Market Research Manager
 • Distribution and Logistics Manager
 • Corporate Sales Manager
 • Financial Officer
 • International Sales Consultant
 • Policy Analyst
 • International Marketing Manager

Toelatingseisen

Wil jij ook International Food Business studeren? Met de volgende diploma's en profielen word je toegelaten:

Havo-diploma

 • Economie en Maatschappij
 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid
 • Cultuur en Maatschappij met wiskunde A of wiskunde B

Vwo-diploma

 • Economie en Maatschappij
 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid
 • Cultuur en Maatschappij

Mbo/mao-diploma

 • Mbo niveau 4 diploma
 • Hbo-doorstroompakket met wiskunde, bedrijfsadministratie, Nederlands en Engels. Heb je één of meer van deze vakken niet op doorstoomniveau, dan krijg je hierin verplicht extra lessen en tentamens in het eerste jaar.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Locatie Dronten
Tijden Overdag
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Flevoland
Afronding Diploma
Samantha Fanning from Canada over International Food Business, 3e jaars

"I chose the IFB program because I was interested in taking a business program after high school but still wasn't sure what university I wanted to go to. The IFB program really caught my attention because it is unique. What attracted me specifically to the international program was my home town being one of the universities involved and the fact that there would be smaller classes. I knew I would learn better in that type of environment. I am currently really enjoying my study in The Netherlands. This year has been a new experience working and living with different cultures but I feel I have grown as a student and person.

Education in the Netherlands has been a new experience for me. Personally it took me a while to adjust to the more independent academic structure. I am used to more detailed explanations on how to do something, whereas in the Netherlands they encourage students to find their own way. Added value that the agribusiness program has in comparison to a more general business program would be the work placements and the global perspective you develop. The added value of an IFB graduate for companies in agribusiness is the hands on experience from two work placements one in Europe and one in Canada along with the degree. That experience will be important for future business opportunities and will grab the attention of companies. We are the young entrepreneurs for the future."

Samantha Fanning
Fenna van Noort over International Food Business

"Ik zocht een economische opleiding vandaar dat ik bij de bedrijfskundige studies terecht kwam. Maar ik wilde meer dan 'gewoon' bedrijfskunde. Het voedingsmiddelenaspect in de studie International Food Business boeide mij enorm, het is erg belangrijk en er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Het eerste studiejaar met de start in IJsland was natuurlijk geweldig! Ook zijn we op studiereis naar Brussel geweest en ga je het derde jaar in Canada studeren. In het begin heb ik me wel druk gemaakt om mijn Engelse taal. Op de havo had ik net een 6 hiervoor, maar het is me 100 % meegevallen. Je legt het eerste jaar een goede basis en doordat de gehele studie in het Engels is groeit je woordenschat enorm snel.

Modules die interessant zijn, zijn 'Innovation & Entrepreneurship in Foodbusiness', 'Analyzing business processes' en 'Analyzing value chain'. In deze modules zitten niet alleen economische vakken, maar het gaat ook over voedselkwaliteit en voedselveiligheid. De meerwaarde van de studie is de mooie combinatie van bedrijfskunde en voedsel. Je hebt straks bijvoorbeeld voldoende kennis over het productieproces en wat de basisregels zijn voor de productie.
Komend jaar ga ik naar Canada. Ik ben heel erg benieuwd hoe het studeren daar in zijn werk gaat. Er zijn veel dingen die je moet regelen voordat je vertrekt, zoals een visum, verblijfplaats en vliegticket. Maar ik kijk er erg naar uit om straks op het vliegtuig te stappen en de plas over te steken."

Fenna van Noort