Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bedrijfskunde & agribusiness: Associate degree Ondernemerschap (part-time)

Aeres Hogeschool Dronten

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

De Associate degree Ondernemerschap is een variant van de opleiding Bedrijfskunde & agribusiness. Na het afronden van je studie ontvang je het getuigschrift Ad Bedrijfskunde & agribusiness.

Bij de huidige generatie agrarisch ondernemers is een behoefte aan een goed opleidingsniveau.

Wil jij ook het agrarisch bedrijf van je ouders overnemen of een agrarisch bedrijf met veel personeel runnen en heb je al een aantal jaar werkervaring? Dan is de studie Associate degree Ondernemerschap iets voor jou! Uiteraard staat het ondernemerschap centraal, maar je ervaart ook het belang van innovatie en goed vakmanschap.

De Associate degree is een praktische hbo-studie die je voorbereidt op het zelfstandig runnen van een bedrijf. De studie richt zich op ondernemers en werkenden in de primaire sector die willen groeien en zich verder willen ontwikkelen. Het niveau van het Ad-diploma staat gelijk aan het eind van jaar twee van het bachelor traject.

CAH Vilentum biedt de Ad Ondernemerschap in diverse regio's in samenwerking met groene mbo's. Door deze samenwerking kun je dus voor een deel bij jou in de buurt verder studeren. Een deel van de lessen vindt plaats in Dronten en een deel zal op locatie gegeven worden.


Opbouw

De Associate degree Ondernemerschap is een deeltijdstudie die twee jaar duurt. Tijdens die twee jaar heb je per semester (half jaar) zes lesdagen, twee trainingsdagen en diverse coachingsgesprekken. Daarnaast is de studiebelasting ongeveer twintig uur per week.

Jaar 1

 • Inwerken, oriënteren en maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • Managementvaardigheden
 • Organisatiekunde
 • Elementaire bedrijfseconomie
 • Kwaliteitsmanagement
 • Vaardigheidstraining
 • Persoonlijke ontwikkeling

Jaar 2

 • Bedrijfseconomie
 • Planning en logistiek
 • Projectadministratie en -management
 • Marketing
 • Wet- en regelgeving
 • Vaardigheidstraining
 • Assessment/bedrijfsopdracht
 • Persoonlijke ontwikkeling

Beroepen

Als je de Associate degree afrondt ben je beter voorbereid op het ondernemerschap dan met alleen een mbo opleiding. Je kunt aan het werk gaan op het thuisbedrijf, als bedrijfsleider in Nederland of in het buitenland, of in een zelf te starten onderneming.

Samenwerking op locatie

Sinds één jaar werkt CAH Vilentum, vestiging Dronten samen met 'groene' mbo-instellingen door heel Nederland. Dit betekent dat je de Ad Ondernemerschap ook gedeeltelijk bij jou in de buurt kunt volgen.

Toelatingseisen

Een deeltijdstudie is bedoeld voor mensen met minimaal twee jaar werkervaring (mbo+ niveau), die is opgedaan na het behalen van een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.

Onder werkervaring verstaan we geen stage, bijbaan of ervaring opgedaan tijdens de (mbo)opleiding op alleen het thuisbedrijf. Deze toelatingsvoorwaarde met betrekking tot relevante werkervaring betekent over het algemeen dat studenten die starten met een deeltijdopleiding 21 jaar of ouder zijn.
Het aantoonbaar beschikken over de gevraagde werkervaring maakt een student toelaatbaar in het compacte deeltijdprogramma van 38 studiepunten per jaar. De werkervaring levert vrijstelling op voor de overige 22 studiepunten van een gangbaar hbo jaarprogramma van 60 studiepunten.

Onderdeel van je inschrijfprocedure is het toesturen van een cv. Toetsing van het cv en de opgegeven werkervaring maakt deel uit van de toelatingsprocedure voor het compacte deeltijdprogramma.

Voldoe je niet aan de gangbare instroomeisen, dan kan een intakegesprek deel uitmaken van de toelatingsprocedure. Meer weten of andere vragen over de instroommogelijkheden?

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Locatie Dronten
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Flevoland
Afronding Diploma
Marloes van Schalk, Ad Ondernemerschap

,,Ik koos bewust voor de Ad Ondernemerschap vanwege het bedrijfskundige karakter.''

,,Na het behalen van mijn mbo-diploma had ik het gevoel dat ik nog niet uitgeleerd was. Ik zag het echter niet zitten om vier jaar lang wekelijks naar school te gaan, daarom koos ik voor de Associate degree Ondernemerschap bij CAH Vilentum. Het mooie is dat de hogeschoolfaculteit deze opleiding samen met het Prinsentuin College in Etten-Leur aanbiedt, dan hoef ik niet zo ver te reizen. Ik werk nu bij een tuincentrum als verkoopster op de buitenafdeling en in mijn vrije tijd help ik op het ouderlijk bedrijf, een vollegrondsgroente- en boomkwekerij.

Ik koos bewust voor de Ad Ondernemerschap vanwege het bedrijfskundige karakter. Je wordt breed opgeleid, waardoor je na het behalen van je diploma diverse kanten op kunt. De bedrijfskundige modules, zoals bedrijfseconomie zijn erg interessant. Ik wil graag de boekhouding van het bedrijf ook beter begrijpen en dat leer ik tijdens deze studie. Ook krijg ik nu ook een andere kijk op het bedrijf. Vaak gaat alles al jaren op dezelfde manier. Door deze studie leer je ook met een frisse blik naar het bedrijf te kijken en dat is erg interessant.''

Marloes van Schalk