Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bedrijfskunde & agribusiness: Associate degree Management, beleid & buitenruimte (part-time)

Aeres Hogeschool Dronten

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

De Associate degree Management, beleid & buitenruimte is een variant van de opleiding Bedrijfskunde & agribusiness. Na het afronden van je studie ontvang je het getuigschrift Bedrijfskunde & agribusiness.

De openbare leef-, woon- en werkomgeving vormen samen de sector buitenruimte. Een sector waarin steeds meer eisen worden gesteld, bijvoorbeeld aan duurzaamheid. Een andere ontwikkeling is de verschuiving van inspraak: voorheen nam de overheid de meeste beslissingen, maar nu worden ook bestuurders, bedrijven en burgers betrokken bij de invulling van de buitenruimte. Deze inspraak is een belangrijke en positieve ontwikkeling, maar brengt ook nieuwe eisen en vragen met zich mee.

Verbindende schakel

De vraagstukken die spelen in de sector buitenruimte zijn complex, want er zijn veel organisaties en belanghebbenden die inspraak willen hebben in de besluitvorming. De markt ontwikkelt zich daarnaast snel en stelt haar verwachtingen steeds hoger bij. De Associate degree Management, beleid & buitenruimte bereidt je hierop voor. Als bedrijfskundige ben jij straks de verbindende schakel tussen alle betrokken partijen. Je traint praktische managementvaardigheden, zodat de projecten die je ontwikkelt realistisch en innovatief zijn.


Opbouw

De Associate degree Management, beleid & buitenruimte is een deeltijdstudie die twee jaar duurt. Tijdens die twee jaar heb je één lesmiddag of -avond per week. Daarnaast is de studiebelasting ongeveer vijftien uur per week.

De opleiding is opgebouwd volgens de CAH Vilentum Competention Methode. Dit houdt in dat je met een coach werkt aan persoonlijke ontwikkeling en individuele optimalisatie in je werk. De twee jaar zijn als volgt opgebouwd:

Jaar 1

 • Inwerken, oriënteren en maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • Managementvaardigheden
 • Organisatiekunde
 • Elementaire bedrijfseconomie
 • Kwaliteitsmanagement
 • Vaardigheidstraining

Jaar 2

 • Bedrijfseconomie
 • Planning en logistiek
 • Projectadministratie en -management
 • Marketing
 • Wet- en regelgeving
 • Vaardigheidstraining
 • Bedrijfsopdracht

Samenwerking op locatie

Sinds één jaar werkt CAH Vilentum Dronten samen met 'groene' mbo-instellingen door heel Nederland. Dit betekent dat je de Ad Management, beleid & buitenruimte ook bij jou in de buurt kunt volgen.

Diploma

Na afronding van je studie ontvang je een Associate degree-diploma. Dit diploma staat gelijk aan het niveau dat hbo-studenten hebben wanneer zij jaar twee van het volledige bachelortraject hebben afgerond.

Doorstromen

Het behalen van het Ad-diploma geeft jou de mogelijkheid om door te stromen naar de hbo-deeltijdopleiding Management, beleid & buitenruimte. In twee jaar werk je vervolgens naar een hbo-diploma toe.

Beroepen

De Associate degree Management, beleid & buitenruimte bereidt je voor op een leidinggevende functie in de sector buitenruimte. Geschikte functies zijn bijvoorbeeld:

 • Projectleider
 • Hoofd calculatie
 • Hoofd bedrijfsvoering
 • Uitvoerder
 • Teamleider

Toelatingseisen

Een deeltijdstudie is bedoeld voor mensen met minimaal twee jaar werkervaring (mbo+ niveau), die is opgedaan na het behalen van een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
Onder werkervaring verstaan we geen stage, bijbaan of ervaring opgedaan tijdens de (mbo)opleiding op alleen het thuisbedrijf. Deze toelatingsvoorwaarde met betrekking tot relevante werkervaring betekent over het algemeen dat studenten die starten met een deeltijdopleiding 21 jaar of ouder zijn.
Het aantoonbaar beschikken over de gevraagde werkervaring maakt een student toelaatbaar in het compacte deeltijdprogramma van 38 studiepunten per jaar. De werkervaring levert vrijstelling op voor de overige 22 studiepunten van een gangbaar hbo jaarprogramma van 60 studiepunten.
Onderdeel van je inschrijfprocedure is het toesturen van een cv. Toetsing van het cv en de opgegeven werkervaring maakt deel uit van de toelatingsprocedure voor het compacte deeltijdprogramma.

Voldoe je niet aan de gangbare instroomeisen, dan kan een intakegesprek deel uitmaken van de toelatingsprocedure.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Locatie Dronten
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Flevoland
Afronding Diploma
Henk Hoonstra, oud-student Ad Management, beleid & buitenruimte

,,Door het doen van veel onderzoek weet ik nu veel meer over onze organisatie''.

,,Sinds 2001 ben ik werkzaam bij de gemeente Midden-Drenthe. Ik ben begonnen als medewerker wegen & groen en daarna opgeklommen van voorman, naar toezichthouder tot mijn huidige functie van coördinator van het noordelijke deel van onze gemeente. Toen bekend werd dat ik de functie van coördinator kon bekleden, bood mijn toenmalige afdelingshoofd deze studie aan. Ik vond de modules 'Organisatiekunde' en 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen' erg interessant. Door de module 'Organisatiekunde' heb ik veel geleerd hoe een gemeente als organisatie werkt. Door het doen van veel onderzoek weet ik nu veel meer over onze organisatie. Ook de module 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen' was nuttig omdat dit nu heel erg speelt bij overheidsinstanties. Ik kom dit ook steeds vaker tegen in ons beleid.

De studie beviel mij goed. Ik heb me niet alleen op het persoonlijk vlak enorm ontwikkeld, ook heb ik veel inhoudelijke kennis opgedaan die mij in mijn dagelijkse werkzaamheden goed van pas komt. Ik weet nu inhoudelijk beter hoe alles reilt en zeilt. Ook de managementvaardigheden die ik heb aangeleerd komen dagelijks goed van pas bij de aansturing van het team, maar ook bij contacten met overige collega's, burgers en aannemers. De meerwaarde van de Ad MBB zit hem voor mij ook in het stukje zelfontwikkeling. Mijn persoonlijkheid is enorm veranderd, ten positieve, ik ben enorm gegroeid. Een studie naast je werk vergt wel enige discipline. Naast je werk en privéleven is het een behoorlijke belasting. Je moet echt ambitie hebben, er echt voor willen gaan.

Na het behalen van mijn Ad-diploma besloot ik ook voor het bachelor-diploma te gaan. Voordeel is dat het bachelor-programma naadloos aansluit op het Ad-programma. Ik had eerder overwogen om elders mijn diploma te halen, maar ben tot de conclusie dat dit het beste plan is.''

Henk Hoonstra