Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Aeres Hogeschool Dronten

 • Beschrijving
 • Contact
 • Opleidingen
 • Vestigingen
 • Werknemers
 • Testimonials
Onze faculteit in Dronten is een agrarische hogeschool gericht op bedrijfskunde, dier, voedsel en groene ruimte. Van de 1950 studenten volgen de meesten hier een studie in voltijd. Daarnaast volgen 150 studenten deeltijdonderwijs en zijn er 210 internationale studenten. De praktijk vinden wij belangrijk en dat staat centraal. Onze faculteit in Dronten heeft nauwe banden met het bedrijfsleven en we werken samen met het Aeres Praktijkcentrum Dronten.
» Algemene informatie
  • Bezoek adres
  • De Drieslag 4
  • 8251 JZ Dronten
  • Nederland
  • Postaal adres
  • Postbus 374
  • 8250 AJ Dronten
  • Nederland
 • Mevr. R. de Vlieger
  Mevr. R. de Vlieger
  Directie
 • T. (Tim) Menger
  T. (Tim) Menger
  Directeur van toelating
 • T. Menger
  T. Menger
  Programma manager
"Ik kan me verdiepen in onderwerpen die binnen mijn werk ook spelen"
"Ik heb bewust gekozen voor de deeltijdstudie Tuin- en akkerbouw omdat ik een meer productie georiënteerde functie binnen Syngenta Seeds wil gaan uitoefenen. Na een gesprek met de productiemanager werd mij duidelijk dat ik voor een dergelijke functie een hbo-opleiding nodig heb en deze studie past perfect in het plaatje. Daarom wil ik graag mijn bachelordiploma halen.
Op dit moment werk ik als analist seed technology. Ik houd me bezig met kiemtesten, anti-dormantie behandelingen (behandeling om de dormantie/kiemrust te doorbreken) en productie gerelateerd onderzoek (bijvoorbeeld waarom er verschillen zijn in zaadkwaliteiten op verschillende productielocaties).
Het voordeel van de studie Tuin- en akkerbouw is voor mij dat ik me kan verdiepen in onderwerpen waar ik nu al in werk, bijvoorbeeld het gebruik van verschillende soorten licht tijdens kieming en plantengroei en wat het effect daarvan is.

De studie bevalt goed, vooral praktijkvakken als techniek & bewaring en gewasgezondheid vind ik erg interessant. Tijdens de module gewasgezondheid heb ik bijvoorbeeld veel over aaltjes geleerd. Een module als bedrijfsanalyse kost mij wat extra tijd omdat ik minder thuis ben in deze materie.

De begeleiding vanuit CAH Vilentum is goed, docenten zijn zeer geïnteresseerd in ons en informeren tijdig als iets gaat veranderen. Ook het contact met medestudenten is goed. Zo gingen we bijvoorbeeld een keer op bezoek bij één van mijn medestudenten die bij een tomatenkwekerij werkt. Ik leer veel van hem en bovendien kan ik de opgedane kennis weer toepassen in mijn tomatenproductie experiment. We leren dus enorm veel van elkaar.

Het is wel lastig om een studie naast je werk in te plannen. Gemiddeld ben ik er 16 tot 20 uur per week, naast mijn 38-urige werkweek, mee kwijt. Het merendeel van mijn studie doe ik thuis, in het weekend of 's avonds na het werk. Af en toe heb ik een beetje tijd over op mijn werk om aan mijn studie te besteden. Je moet dus veel vrije tijd opofferen, maar het is het allemaal wel waard."

Gabrielle van Wijk (31), werkt als analist seed technology bij Syngenta Seeds en volgt de hbo-opleiding Tuin- en akkerbouw bij CAH Vilentum.
Gabrielle van Wijk (Analist seed technology), Syngenta Seeds
”Door de deeltijdstudie kreeg ik meer zelfvertrouwen’’

“In 2005 kreeg ik een nieuwe functie waarin ik als lid van het managementteam me meer moest richten op personeelsbeleid, financiën etc.. Omdat ik er wel wat van af wist, maar voor mezelf niet voldoende, mocht ik van de directie een hbo-studie gaan volgen. Na enige verdieping kwam ik uit bij CAH Vilentum. De studie is mij heel goed bevallen. Na het behalen van mijn diploma, in september 2009, moest ik helaas afscheid nemen van mijn werkgever. Na een omweg ben ik nu werkzaam als directeur/mede-eigenaar bij Aannemingsbedrijf Netjes BV in Kampen. Ik houd me hier onder meer bezig met acquisitie. Ik begeleid de uitvoerder intensief bij de voorbereiding, uitvoering, oplevering, bouwvergaderingen en projectadministratie. De studie duurde vier jaar. Met name de managementvakken waren voor mij van groot belang. Gedurende deze vakken werd ik mij bewust van de ervaring die ik al had opgedaan, het gaf mij heel veel zelfvertrouwen. Door de studie heb ik vooral ontdekt hoeveel ervaring ik eigenlijk had. Tijdens mijn studie heb ik ook veel gehad aan de studiecoach, de feedback uit de klas en de groepsactiviteiten op locatie. Het sparren met verschillende vakgenoten in verschillende settings en uit diverse werkvelden zorgde bij mij voor nog meer verdieping van mijn ervaring. Door de intensieve begeleiding, maar vooral ook de persoonlijke sfeer waarmee de verschillende docenten en studiecoaches mij hebben begeleid, reed ik na iedere les met een heel goed gevoel naar huis.


Een studie naast een baan is niet niks. Ik heb zelf een eigen studieruimte ingericht op de zolder van mijn garage. Mijn vrouw stond ook
voor de volle 100% achter mijn studie. Mijn kinderen die zelf ook studeerden hebben mij geholpen om het ritme van studeren te herontdekken. Ik heb me zo snel mogelijk een studieritme en – regelmaat eigen gemaakt. Ook wanneer er wat minder druk was zat ik toch op de geijkte avonden op mijn kantoor.’’

Rob Berendsen, 52 jaar (Mededirecteur), Aannemingsbedrijf Netjes BV
Studie was goed te combineren met privéleven

Na ruim 17 jaar afscheid nemen van je eigen kapperszaak en kiezen voor een bedrijfskundige baan. Een enorme carrièreswitch. Toch deed Annemarie Veldkamp (41) uit Elburg het. Paarden en economie zijn twee facetten die haar al jaren aanspreken. Toen Annemarie op zoek was naar een nieuwe opleiding viel haar keuze al snel op de deeltijdopleiding Management, Paardenhouderij en Sport aan de CAH.

De vierjarige opleiding aan de CAH is Annemarie goed bevallen. Ze heeft meer kennis over de paardenhouderij en de bedrijfskundige sector gekregen. Vooral de onderdelen Paard en voeding, Paard en gezondheid en Paard en nakomeling vond Annemarie erg interessant. De bedrijfskundige vakken waren voor haar niet zeer moeilijk. ,,Dat komt denk ik ook omdat ik al ruim 17 jaar mijn eigen onderneming heb gehad. Dan moet je je administratie en boekhouding natuurlijk goed voor elkaar hebben.’’ Annemarie heeft wel een aantal praktische tips voor studenten. ,,Schuif niet te veel voor je uit. Als de deadline in zicht is, kom je vaak toch nog tijd tekort. Hoe vroeg je ook begint.’’

Annemarie Veldkamp
Het gezin moet óók achter de studie staan

Weg- en waterbouw bepalen al jaren het werkterrein van Wouter Fokker. Binnen de gemeente Nijkerk houdt Wouter zich bezig met voorbereiden en leiden van civieltechnische projecten. Vanwege een reorganisatie veranderde de functie van Wouter waardoor hij een nieuwe opleiding moest volgen. In samenwerking met de CAH Dronten en zijn werkgever zocht Wouter naar een passende opleiding. Uiteindelijk koos hij voor de deeltijdopleiding Management en Beleid Buitenruimte.

,,Het bedrijfskundig karakter van de deeltijd opleiding sluit heel goed aan bij mijn behoefte’’, vertelt Wouter. ,,Door mijn jarenlange ervaring was het bijspijkeren van vakkennis niet mijn eerste vereiste. Verder heb ik mijn persoonlijke competenties, zoals het doortastender optreden en delegeren van werkzaamheden, goed kunnen ontwikkelen.’’

Tijdens zijn studie merkte Wouter dat een deeltijdopleiding van drie jaar veel energie vergt. ,,Vanuit mijn werkgever heb ik veel ruimte en ondersteuning gekregen om mijn studie te volgen. Maar een driejarige deeltijdopleiding heeft wel een zodanige impact dat én in het gezin met vijf kinderen én op het werk je enorm moet schipperen met de ruimte. Dan merk je pas hoe belangrijk het is dat je gezin achter je studie staat. Zonder hun steun wordt het een stuk moeilijker.’’

Wouter Fokker
Opleiding heeft mijn blik verbreed

Om zijn loopbaan een nieuwe impuls te geven, besloot Hans van der Stok (46) uit Almere de deeltijdopleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan de CAH te volgen. ,,Ik had 28 jaar commerciële ervaring in de in- en verkoop in de tuinbouwsector. Maar een carrièreswitch maken met alleen een HAVO-diploma is beperkt’’, vertelt Hans. Na vijf jaar heeft hij nu het fel begeerde papiertje in handen.

Niet alleen heeft Hans door zijn studie meer kennis vergaard. Ook is het voor hem persoonlijk een verrijking geweest. ,,Het meest opvallende vond ik dat je door met elkaar samen te werken het beste resultaat kunt behalen”. Een studie naast het werk vergt vaak veel van een student. Voor Hans was het best lastig om een fulltime baan, die al snel 45 tot 50 uur in beslag neemt, te combineren met een deeltijdstudie. ,,’s Avonds moest ik weer energie vrijmaken voor het volgen van de lessen op school, ook moest ik me er thuis weer toe zetten om zelf met mijn studie aan de slag te gaan. Maar het is het uiteindelijk allemaal waard geweest.’’

Hans van der Stok