Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Familieopstelling

Academie voor Psychologica

  • Beschrijving
  • Overzicht

Veel belemmeringen zijn niet direct in de kern aan te pakken. Belemmeringen als een diep verdriet, extreme boosheid, ondefinieerbare angsten of een hang naar de dood. Cognitieve of spirituele technieken/interventies lossen het probleem vaak niet op, omdat ze niet werkelijk reiken tot de kern waar het om gaat. We spreken dan van een systemische verstrikking.

Een onbewuste verstrengeling met je familie kan de oorzaak zijn van veel problemen in je relatie en op je werk, maar ook van lichamelijke klachten. In een familieopstelling wordt zo'n verstrengeling zichtbaar. Dit geeft een diepgaand inzicht in jezelf en in de dynamiek binnen je familiesysteem. Dit inzicht kan je diep raken en wezenlijk iets veranderen, vaak het begin van grote veranderingen op allerlei terreinen van je leven.

Een familieopstelling maakt de verborgen belemmeringen, de patronen en hun onderliggende betekenis zichtbaar. De theorie gaat uit van een natuurlijke orde: ieder heeft een eigen plek binnen het systeem van herkomst. Een familieopstelling herstelt de natuurlijke orde.


Wat gebeurt er tijdens een opstelling?

Er is een vraagsteller en een groep zogenoemde stand-ins. Nadat de vraagsteller zijn/haar situatie of probleem heeft beschreven, vraagt de begeleider naar relevante zaken en gebeurtenissen in de familie. Daarop kiest de vraagsteller stand-ins voor de belangrijke levende en dode familieleden en geeft ze intuïtief een plaats in de ruimte, dicht bij elkaar of ver van elkaar af, elkaar aankijkend of in de verte starend. Zo gauw de stand-ins staan opgesteld, hebben ze dezelfde gevoelens als wie ze vertegenwoordigen.

Als gevolg van wat de stand-ins waarnemen en aangeven, verandert de begeleider hun plaats ten opzichte van elkaar, net zo lang tot ieder lid van het systeem aangeeft dat het zó goed is. Dan blijkt een nieuwe orde in het familiesysteem te zijn ontstaan en komt er een diepe rust, omdat ieder op de juiste plek staat.

Waarom hebben alle dingen een naam? vroeg het meisje aan de meester.
Het was even stil - en hij antwoordde: Wat een mooie vraag!

Je naam heb je van je ouders gekregen.
Omdat je een naam hebt, kan ik je roepen.
En als ik je roep, kun je bij me komen.
En als je komt, kan ik je vasthouden.
En als ik je vastpak, kan ik je loslaten.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 1 dag
Kosten (indicatie) Minder dan €450
Titulatuur Geen titel
Website www.avpl.nl/pagina/familieopstellingen/
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Drenthe
Afronding Geen