Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: Algemene Cultuurwetenschappen

Aangeboden door: Rotterdam School of Management, Erasmus University

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Je hebt een passie voor kunst en cultuur. Daarom wil je weten wat er zich afspeelt achter de schermen bij culturele evenementen en organisaties. Deze studie maakt je wegwijs in de cultuursector.


Omschrijving
De kunst- en cultuursector is continu in beweging en heeft dus behoefte aan mensen die kunnen omgaan met die dynamiek. Financiering vereist steeds meer creativiteit en het kritische publiek verwacht voortdurend verrassing en verdieping. Inspiratie is het sleutelwoord, zowel voor als achter de schermen. Algemene Cultuurwetenschappen bereidt jou daarop voor.

Hoe kunst en cultuur in de samenleving functioneert, speelt daarom een centrale rol in de bachelor. We besteden veel aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen, zowel in het verleden als in het heden. Als cultuurwetenschapper bijt je je bijvoorbeeld vast in de vraag hoe we een groter en meer divers publiek voor kunst kunnen interesseren, of welke rol crowdfunding gaat spelen in het cultureel ondernemerschap.


Characteristics
ACW in Rotterdam is uniek door de veelzijdige benadering van kunst en cultuur. Soms zet je een sociologische bril op en bestudeer je hoe kunst tot stand komt en wat mensen vinden van kunst. Een andere keer kijk je naar de economische kant: wat is kunst waard en hoe wordt het aangeboden aan het publiek? Als je ACW studeert in Rotterdam, studeer je in een altijd bruisende stad met veel festivals, musea en pop-up initiatieven. Dat maakt een leuke stage vinden een stuk eenvoudiger!

Vijf redenen om te kiezen voor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam:

* Je bent niet zozeer op zoek naar een opleiding kunst- en cultuurgeschiedenis. Mooi, want aan de EUR richt je je op juist op de economie, politiek en sociologie van kunst en cultuur;
* Dankzij de verplichte stage krijg je al tijdens de studie een blik achter de schermen van de kunst- en cultuurwereld;
* Ben je niet alleen een creatieve denker, maar ook een doener? Combineer een van deze bachelors dan met een bachelor aan het conservatorium (CodArts) of de Willem de Kooning Academie in de Double Degree RASL;
* Studeren in Rotterdam betekent studeren in een stad vol musea, muziek- en filmfestivals. Kortom: de ideale plek om te bouwen aan je professionele netwerk;
* Hadden we al gezegd hoe leuk Rotterdam is? Door haar historie is Rotterdam innovatief en divers: de pop-up-initiatieven springen er als paddenstoelen uit de grond. Ideaal voor jonge cultuurliefhebbers met grootse plannen.

Job perspective
Afgestudeerden van Algemene Cultuurwetenschappen werken over de gehele breedte van de kunst- en cultuursector in functies als beleidsmedewerker, fondsenwerver, educatief medewerker, producent, curator, marketing- en communicatiespecialist, onderzoeker, programmeur, of als zelfstandig cultureel ondernemer.

Niveau N.V.T.
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.eur.nl/bachelor/cultuurwetenschappen
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 25
Afronding BA