Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Training: Timemanagement, omgaan met werkdruk en stress

Aangeboden door: Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

 • Beschrijving
 • Overzicht

Herkent u dat ook? Aan het einde van uw werkweek ligt u uitgeblust op de bank. U heeft het gevoel geleefd te worden door wat anderen allemaal van u willen. Met deze training leert u weer de regie over uw tijdsbesteding te nemen waardoor u weer met meer energie en plezier naar uw werk gaat.

Na het volgen van de training:

 • Heeft u meer inzicht in uw tijdverslinders en kunt u uw tijd effectiever en efficiënter indelen;
 • Weet uw welke oorzaken en factoren een rol spelen bij het ontstaan van stress als gevolg van werkdruk;
 • Heeft u de vaardigheden om werkdruk en stress te voorkomen en te verminderen;
 • Kunt u prioriteiten stellen;
 • Weet u waar uw grenzen liggen en kunt u ze duidelijk aangeven;
 • Heeft u meer energie en plezier in uw werk.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.


Na de training Timemanagement hebt u meer inzicht in waar u uw tijd aan besteedt. U weet welke oorzaken en factoren een rol spelen bij het ontstaan van stress als gevolg van werkdruk. U kunt uw tijd effectief indelen. U hebt de vaardigheden om werkdruk en stress te beheersen en te voorkomen. U weet waar uw grenzen liggen en kunt ze duidelijk aangeven. U bent in staat om zelfbewuster, meer zelfsturend en meer vanuit uw eigen persoonlijke kracht en kwaliteiten te handelen. Ook weet u hoe u uw omgeving zodanig kunt beïnvloeden dat u met meer plezier en daadkracht functioneert. Alles heeft u vastgelegd in een persoonlijk plan van aanpak.

Inhoud en programma

In de training Timemanagement leert u vaardigheden om uw tijd te beheren. U krijgt inzicht in uw tijdsbesteding. En of dit effectief is. U leert hoe 'tijdsproblemen' ontstaan, wat voor invloed deze op u hebben en hoe u er mee om kunt gaan. Uw persoonlijkheid komt aan bod. U krijgt inzicht in uw sterke kanten en ontwikkelpunten. U leert uw grenzen aan te geven en hierover te communiceren.

U leert tijdens de training door te doen. De theorie bieden we in kleine stukjes aan. Direct daarna doet u een oefening om de theorie in praktijk te brengen. We gebruiken hierbij ervaringen uit de werkpraktijk. U brengt hiervoor eigen ervaringen, situaties of cases in. Door rollenspellen te spelen met uw medecursisten en trainer, krijgt u inzicht in uw (non-)verbale gedrag en het effect hiervan op anderen. We gaan samen op zoek naar effectievere gedragsalternatieven om met stresssituaties om te gaan. We kijken dus niet alleen naar werksituatie, gedrag en vaardigheden maar ook naar uw achterliggende waarden en overtuigingen met betrekking tot het omgaan met stresssituaties.

De volgende thema's komen aan bod tijdens de training:

 • Plannen; planningen/agendabeheer;
 • Effectieve werkorganisatie;
 • Kernkwadranten: Kwaliteiten en valkuilen;
 • Proactiviteit versus reactiviteit;
 • Assertiviteit zoals feedback geven/ontvangen, grenzen aangeven en bewaken;
 • Effectief communiceren;
 • Verantwoordelijkheid nemen versus slachtofferschap ;
 • Onderhandelen en conflicthantering;
 • Delegeren;
 • Prioriteitstelling;
 • Doelen stellen die in overeenstemming zijn met wat u in het leven en werk belangrijk vindt;
 • Evenwicht in werk en privésituatie;
 • Omgaan met tijdverslinders/tijdverstoorders;
 • Omgaan met werkdruk en stress;
 • Omgaan met perfectionisme en verantwoordelijkheidsgevoel.

Uw persoonlijke benadering en hantering van stresssituaties zijn uitgangspunt van deze cursus. Dit betekent dat vooraf aan de training een intakeformulier ontvangt. Hierin inventariseert u vanuit uw persoonlijke situatie uw leerwensen voor deze training. Deze leerwensen vormen de basis van deze training. U werkt in groepen van maximaal twaalf deelnemers. De deelnemers leren ook aan elkaar en van elkaar. Gedurende de training is er voldoende ruimte voor persoonlijke feedback en tips. Tussen de trainingsbijeenkomsten zit steeds twee weken. Dit geeft u de gelegenheid om het geleerde in de praktijk te toetsen en te integreren.

De training is goed te combineren met 'Effectief adviseren', 'Projectmanagement' en 'Overtuigend Presenteren'

Uw trainer(s)

Sonja Hottenhuis (1963) begon haar loopbaan als verpleegkundige. Ze heeft een aantal jaren als manager, projectleider en opleider verschillende organisatieveranderingen begeleid en geïmplementeerd. Sinds 1994 traint, coacht en adviseert Sonja professionals en managers in de profit en non-profit sector, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en (project)management, communicatie en adviesvaardigheden. Sinds 2002 werkt Sonja als trainer/coach. Voor Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven verzorgt ze de trainingen Timemanagement en Omgaan met emoties, klachten en agressie. Sonja heeft ook in-companytrainingen verzorgd op het gebied van onderhandelingsvaardigheden en effectieve communicatie. Zij traint en coacht vanuit de visie dat de kracht van de organisatie schuilt in de kracht van haar mensen.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 1 maand
Tijden Overdag
Kosten €1295
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/marketing-communicatie/persoonlijke-effectiviteit/timemanagement-omgaan-met-werkdruk-en-stress/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden maart, oktober
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat