Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Cursus: Beheer en werken met gevaarlijke stoffen op het laboratorium

Aangeboden door: Avansplus (Avans+), improving professionals

 • Beschrijving
 • Overzicht

Waarom de cursus beheer en werken met gevaarlijke stoffen op het lab?

Kenmerk van veel laboratoria is dat er gewerkt wordt met een grote verscheidenheid aan gevaarlijke stoffen en producten. De bijkomende gevaren, risico’s en (wettelijke)verplichtingen zijn vaak groot en de ervaring leert dat er bij veel laboratoria nog verbeteringen mogelijk c.q. noodzakelijk zijn. Deze cursus gaat in op het beheer van en werken met gevaarlijke stoffen, zodat het werken met chemicaliën verantwoord is.

Tijdens de cursus leert u hoe u, uitgaande van specifieke kenmerken van uw organisatie, veilig kunt werken met gevaarlijke stoffen. Naast de theorie is de cursus praktisch en concreet en wordt er gewerkt met praktijkgerichte casussen. De cursus is ontwikkeld en wordt gegeven door onze gastdocenten Wim van Alphen en Corné Bulkmans van Muopo Inventive consultancy.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van gevaarlijke stoffen voor het laboratorium. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam al

 • milieu- of arbocoördinator
 • veiligheidsfunctionaris
 • preventiemedewerker
 • hoofd laboratorium
 • hoofd onderhoud
 • hoofd productie

De cursus gaat uit van minimaal mbo werk- en denkniveau en deelnemers hebben al enige kennis en ervaring op het gebied van gevaarlijke stoffen.

Werkvorm

De cursus is praktisch van opzet. Alle onderwerpen worden toegelicht aan de hand van praktijksituaties en discussies met de deelnemers. Een stappenplan om te komen tot beheer van gevaarlijke stoffen specifiek voor laboratoria wordt aangereikt waarbij de cursisten hun specifieke situatie hierin kunnen onderbrengen

Per onderdeel wordt gewerkt met een aantal praktijksituaties en u ontvangt een aantal voorbeelden van specifieke onderdelen van het beleid welke geïmplementeerd kunnen worden binnen uw eigen organisatie. U leert op een praktische manier de theorie direct in de praktijk te brengen.

Resultaat

Na afloop van de cursus bent u in staat de gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie en de daaraan verbonden risico’s te inventariseren. U weet hoe een register opgesteld moet worden en hoe u veilig omgaat met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie volgens het HEB model (herkennen, evalueren en beheersen). Tevens wordt het ook duidelijk wat de impact van Reach en GHS voor u laboratorium zal zijn. 

U kent het antwoord op vragen als:

 • welke wettelijke verplichtingen worden er gesteld bij het werken met gevaarlijke stoffen.
 • hoe ziet gevaarlijke stoffenbeleid eruit voor een laboratorium.
 • Waar dient een stoffen registratie aan te voldoen en hoe werk dit in de praktijk voor een laboratorium.
 • Hoe kun je praktische blootstellingsscenario’s opstellen.

Niveau MBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 2 dagen
Kosten €1230
Titulatuur Geen titel
Website https://avansplus.nl/opleidingen/laboratoriumtechniek/veiligheid/beheer-en-werken-met-gevaarlijke-stoffen-op-het-laboratorium
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 13
Afronding Bewijs van deelname