Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bedrijfskunde & agribusiness: Hippische bedrijfskunde (Bachelor, full-time)

Aeres Hogeschool Dronten

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

De major Hippische bedrijfskunde is een variant van de opleiding Bedrijfskunde & agribusiness. Na het afronden van je studie ontvang je het bachelor getuigschrift Bedrijfskunde & agribusiness.

De paardensector is in de afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd. Hippische ondernemingen hebben te maken met steeds meer wet- en regelgeving en er wordt veel geïnvesteerd in paardenbedrijven. Dit betekent dat er steeds meer adviseurs met verstand van paarden gevraagd worden bij onder meer banken, verzekeringen en gemeenten. Wil jij je passie voor paarden combineren met bedrijfskunde? Kies dan voor Hippische bedrijfskunde.

De studie Hippische bedrijfskunde is een bedrijfskundige studie met een focus op de paardensector. Je krijgt zeventig procent bedrijfskundige vakken en dertig procent paardgerelateerde vakken. Tijdens de studie leer je een ondernemingsplan opstellen voor een bedrijf, ontwikkel je een visie op de paardensector en leer je exportmogelijkheden analyseren.


Opbouw

De studie Hippische bedrijfskunde begint met een breed basisjaar. Hierna werk je steeds meer toe naar het beroep dat je wilt uitoefenen.

De studie is als volgt opgebouwd:

Jaar 1

 • Paardensector visie verwerven
 • Analytische bedrijfsprocessen
 • Oriëntatie hippisch bedrijf
 • Tien weken praktijkstage of hbo-doorstroompakket afronden (bij mbo).

Daarnaast volg je tijdens het eerste jaar van je studie schakelvakken. Schakelvakken zijn nodig om elke student op hetzelfde beginniveau te brengen voor de toepassingen in het vervolg van de studie. De schakelvakken wiskunde, Nederlands en Engels gelden voor iedereen die instroomt met een mbo-4 of havo diploma. Of je ook een schakelvak scheikunde, economie of biologie moet doen is afhankelijk van je vooropleiding en de gekozen studie.

Jaar 2

 • Paard(en)sportmanagement
 • Marketing- en communicatiestrategie
 • Financiële informatievoorziening
 • Ontwerpen hippisch landschap

In de zomerperiode na het tweede jaar ga je op buitenlandstage.

Jaar 3

 • Ondernemen en adviseren in de paardensector
 • Strategie en economie
 • Leidinggeven aan projecten
 • Beleid paardensector formuleren

Jaar 4

 • Twee minors
 • Afstudeerstage en afstudeeropdracht

Beroepen

Na het volgen van de studie Hippische bedrijfskunde ben je breed inzetbaar binnen, maar ook buiten de (inter)nationale paardensector. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Adviseur
 • Accountmanager bank (specialisatie paardenhouderij)
 • Beleidsmedewerker bij gemeente of provincie
 • Evenementenmanager
 • Verzekeringsexpert
 • Bedrijfsleider
 • Zelfstandig ondernemer
 • Marketingmedewerker

Toelatingseisen

Wil jij ook Hippische bedrijfskunde studeren? Met de volgende diploma's en profielen word je toegelaten:

Havo-diploma

 • Economie en Maatschappij
 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid
 • Cultuur en Maatschappij met wiskunde A of B

Vwo-diploma

 • Economie en Maatschappij
 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid
 • Cultuur en Maatschappij

Mbo/mao-diploma

 • Mbo niveau 4

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Locatie Dronten
Tijden Overdag
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Flevoland
Afronding Diploma
Lynne Kloosterman, oud-student Hippische bedrijfskunde

"Het is een brede studie."

"Het mooie van de studie Hippische bedrijfskunde is dat je een bedrijfskundige studie volgt en deze kunt combineren met je hobby. Het voordeel van het hippische deel is dat je de stof gemakkelijker tot je kan nemen. Je kunt makkelijker schakelen en verbanden leggen tussen sectoren.

Ik werk nu als bankadviseur bij ING in Rijswijk. Mijn werkzaamheden bestaan onder meer uit klantgesprekken, beantwoorden van vragen en zoeken naar oplossingen en het signaleren van kansen. Ik vind het een erg leuke baan omdat ik hier veel klantcontact heb. Ik heb heel veel aan de bedrijfskundige modules gericht op ondernemerschap, tijdens mijn werk heb ik veel te maken met startende ondernemers. Ik kan nu goed met een ondernemer in gesprek gaan omdat ik weet waar hij allemaal mee te maken krijgt. Ook ben ik blij met de presentatietrainingen die ik heb gehad. Hoe vaker je het doet, hoe beter het je afgaat! Dit heeft mij een goede basis gegeven voor het voeren van klantgesprekken.

Deze studie is geschikt voor studenten die breed opgeleid willen worden, maar een eventuele baan in de paardensector niet uitsluiten. Een tip voor studenten is om hun competentiedossier goed bij te houden. Tijdens je studie ben je niet altijd even enthousiast om je reflectieverslagen te maken, maar je hebt hier enorm veel voordeel van bij sollicitaties als je het juist wel doet. Je kunt dan uitstekend formuleren waar je goed in bent."

Lynne Kloosterman
Marloes van Heusden, oud-student Hippische bedrijfskunde

"Je hoeft niet per se een baan te zoeken in de paarden business."

"Ik heb voor de studie Hippische bedrijfskunde gekozen omdat ik graag wat meer wilde leren over paarden, maar ik wil ook een goed diploma halen waarmee ik veel kanten op kan.

Na mijn afstuderen kreeg ik een functie bij het Ministerie van Economische Zaken op de afdeling dienst regelingen. Ik werk nu als administratief medewerker voor de Boswet. Zo moet ik onder meer de binnenkomende verzoeken rondom kappen, her-inplanten, compensatie en/of vrijstelling behandelen. Ook maak ik post klaar voor de aanvrager, de provincie en gemeente en archiveer ik onder meer dossiers.

De studie Hippische bedrijfskunde is volgens mij geschikt voor jongeren die een functie in de paardenwereld willen of bijvoorbeeld een bedrijf willen starten/overnemen. Maar ook voor jongeren waar het paard puur een hobby is. Je bent namelijk niet verplicht om na je diploma een functie te zoeken in de paarden business."

Marloes van Heusden
Maureen van der Schaaf-Haaksema, oud-student Hippische bedrijfskunde

"Na lang oriënteren besloot ik te kiezen voor een bedrijfskundige studie, dit paste volgens mij het beste bij mijn ondernemende persoonlijkheid. Als fanatieke amazone heb ik mij ook georiënteerd op de hippische opleidingen en toen ik de studie Hippische bedrijfskunde bij CAH Vilentum zag, was mijn keuze snel gemaakt. Na het behalen van mijn bachelor diploma heb ik eerst drie jaar gewerkt bij Vereniging Eigen Paard, hier heb ik veel geleerd. In 2012 besloot ik mijn eigen bedrijf MDriven op te richten. Ik ben onder andere werkzaam als accountmanager bij StalXL (een hippisch ICT en media bedrijf). Dit bedrijf helpt de hippische ondernemers om professioneel voor de dag te komen op internet.

De combinatie 70% bedrijfskunde en 30% paard is heel prettig. De paard gerichte modules kun je niet in alle functies toepassen, daarom is het van groot belang dat het merendeel uit algemene bedrijfskundige modules bestaat. Het stukje paard zorg wel voor een welkome afwisseling en specialisatie. Het voordeel van de studie Hippische bedrijfskunde is dat je met alle bedrijfskundige aspecten bekend bent, maar dat je daarnaast ook beschikt over de benodigde hippische kennis. Een aantal interessante modules die tijdens de studie aanbod komen zijn onder meer bedrijfseconomie, marketing, recht en de hippische modules.

De studie Hippische bedrijfskunde is geschikt voor ambitieuze studenten die weten welke kant zij willen opgaan. Hbo-functies in de paardensector liggen niet voor het oprapen, je zult hard aan de bak moeten.''

Maureen van der Schaaf-Haaksema
Britt Jacob over Hippische bedrijfskunde

"Ik heb na het behalen van mij vwo-diploma bewust voor de studie Hippische bedrijfskunde gekozen omdat ik verwachtte dat een puur bedrijfskundige studie mij niet voldoende zou interesseren. Het mooie van deze studie is dat je doordat het bedrijfskundige gecombineerd wordt met paarden je de stof veel gemakkelijker tot je neemt en het ook boeiend blijft. Het maakt de lessen zo tot leuke, leerzame en afwisselende lessen. De studie bevalt tot nu toe heel goed. Je maakt ook veel opdrachten in groepsverband en daardoor leer je niet alleen veel van elkaar, maar je leert ook om samen te werken wat ook in het latere beroepsleven goed van pas komt. De bedrijfskundige modules vind ik erg interessant, gelukkig gingen deze modules mij ook erg goed af. Wat ik na het behalen van mijn bachelor-diploma wil gaan doen weet ik nog niet precies, mogelijk nog wel een vervolgstudie. Groot voordeel van de studie Hippische bedrijfskunde voor mijn latere werkgevers is dat ik meer kennis heb over de paardensector en het paard zelf dan een gemiddelde bedrijfskundige. Dat kan in sommige functies in de sector een groot voordeel zijn omdat je de sector al goed kent. Ik heb nog wel een tip voor studenten die overwegen om de studie Hippische bedrijfskunde te gaan doen. Bedenk goed dat het een bedrijfskundige studie is, het draait om meer dan alleen paarden."

Britt Jacob